Zomerbanden

Zomerbanden zijn het type autobanden die u perfect kunt gebruiken bij hoge temperaturen. In Nederland zijn deze banden over het algemeen niet noodzakelijk vanwege het milde klimaat. Misschien reist u vaak met uw auto naar het zuiden van Europa, dan zijn zomerbanden wellicht te overwegen. Hieronder volgt voor u de belangrijkste informatie.

  • zomerbanden
  • zomerbanden
  • zomerbanden

Zomerbanden wisselen

Er is geen vast moment waarop u moet wisselen. Dit verschilt per persoon en soms ook per jaar. De grens waarop winterbanden beter presteren is onder de 7 graden. Als de temperatuur weer boven de 7 graden uitkomt kunt u ervoor kiezen om weer te wisselen. Soms plaatsen mensen eerder hun winterbanden onder hun auto, omdat ze naar het buitenland gaan. De regels zijn in het buitenland strenger dan in Nederland. Voor iedereen is het wisselen van autobanden dus anders, afhankelijk van de reis die u gepland heeft.

De voordelen van zomerbanden

Zomerbanden onder uw auto plaatsen heeft een aantal voordelen ten opzichte van winterbanden of all season banden. Zomerbanden hebben namelijk een betere grip op de weg en een kortere remweg bij hoge temperaturen. Deze banden zijn ook beter bestand tegen slijtage in de zomer. Doordat u kiest voor dit type autobanden profiteert u van lager brandstofverbruik en maximale benutting van de PK’s van uw auto. Deze banden hebben een breed profiel, waardoor de banden makkelijk water afvoeren en de kans op slippen op nat wegdek erg laag is.

Met zomerbanden in de winter rijden

Het is niet verboden om met zomerbanden in de winter te rijden. In Nederland zal dit over het algemeen ook weinig problemen opleveren, omdat wij niet extreme winterse omstandigheden zoals in andere delen van Europa kennen. Een feit over zomerbanden is dat ze weinig grip hebben in de sneeuw. Als u bijvoorbeeld in Duitsland in de sneeuw rijdt en u maakt een ongeluk, dan stelt de verzekeraar u aansprakelijk. In Nederland wordt dit ook overwogen. Kies dus bewust voor uw bandenset, afhankelijk van de noodzaak van uw auto. Als u de auto niet kunt verruilen voor een ander vervoersmiddel, is het rijden met zomerbanden in de winter misschien niet verstandig.

De beste zomerbanden

De ANWB voerde recent een zomerbandentest uit. Het resultaat van deze test is dat de ANWB 27 typen kan aanraden in de maten 205/55 R16 en 175/65 R14. In de autobandentest per merk  op deze website vindt u meer resultaten van deze autobandentest. Hieronder volgen wat tips door de ANWB op basis van deze test:

  • Falken, Continental, Firestone en Maxxis presteren het beste op droog wegdek
  • Continental en Semperit presteren het beste op nat wegdek
  • Vredestein of Pneumant zijn het meest duurzaam
  • Falken en Semperit zijn de banden met de minste tekortkomingen
  • De meest goedkope, maar veilige band is de Apollo