Winterbanden

Winterbanden zijn het type autobanden die u beste kunt gebruiken in winterse omstandigheden. Vanaf temperaturen onder de 7 graden zijn deze banden het meest geschikt voor uw auto. Ondanks dat u waarschijnlijk denkt dat u geen winterbanden in Nederland nodig heeft, is het toch verstandig om in de winter met deze banden te rijden. Dit is namelijk de meest veilige keuze.

  • autobanden
  • winterbanden
  • winterbanden
  • winterbanden
  • winterbanden

Winterbanden zijn erg belangrijk

Winterbanden hebben niet alleen nut in de sneeuw. Ook op nat wegdek zijn deze banden de meest veilige type autobanden. In de winter kan het namelijk al snel aan de grond vriezen. De wegen zijn glad. Doordat winterbanden een andere rubbersamenstelling hebben dan zomerbanden, hebben deze meer grip in winterse omstandigheden. Rubber wordt namelijk bij lage temperaturen harder. De remweg kan zo al 40 meter korter zijn in de sneeuw dan als u met zomerbanden rijdt. Rijden met zomerbanden in de sneeuw is erg gevaarlijk, ook een aangepaste rijstijl helpt hier niet voldoende bij.

De voordelen van winterbanden

De grote voordelen van winterbanden worden echt zichtbaar in de sneeuw. Met zomerbanden rijden op een droog wegdek met temperaturen onder de 7 graden is nog mogelijk. U zult dan wel merken dat de wegligging niet prettig meer is. Door u rijstijl aan te passen kunt u dit compenseren. Ook het afvoeren van water is bij een winterband beter doordat het profiel dieper is dan bij een zomerband. Winterbanden moeten een minimum profiel van 4,5 mm hebben, anders gaat de werking van de winterband verloren.

Met winterbanden in de sneeuw rijden

Het profiel van een winterband is opgebouwd uit kanalen die zo makkelijk sneeuw en water kunnen afvoeren. Als u over platte sneeuw rijdt blijft dit in het diepe profiel zitten en wordt dit afgevoerd naar de zijkant. Op deze manier heeft u veel meer grip in de sneeuw. Toch moet u ook in de sneeuw op de snelheid letten. Ondanks de goede grip van deze banden is het wegdek nog steeds erg glad in de sneeuw. Als u van plan bent om in extreme sneeuwomstandigheden te gaan rijden, dan is het te overwegen om sneeuwkettingen mee te nemen. Deze zorgen voor extra grip in de sneeuw. Meer hierover is op de website te lezen.

De beste winterbanden

De ANWB voerde een winterbandentest uit voor twee typen banden 195/65 R 15T en 215/65 R 16H. Hierbij is 195/65 R 15 T één van de meet verkochte bandenmaat. Hierbij komen Continental, Goodyear en Kleber (Michelin) het beste uit de test. In de bandenmaat 215/65 R 16 H komt Dunlop het beste uit de test. De Dunlop Winter Sport 5 is de enige winterband zonder tekortkomingen en is daarmee de beste winterband. Achter deze winterband volgt een lang rijtje met winterbanden die ook een voldoende scoren. Voor de complete winterbandentest kunt u onze autobandentest bekijken.