Het nemen van een velgbeschermer kan van toepassing zijn als u liever geen risico wilt nemen met uw velgen. Een velgbescherming kan ervoor zorgen dat dure reparaties voorkomen kunnen worden, doordat u bijvoorbeeld net even langs een stoeprand rijdt. Ook krappe bochten, vluchtheuvels en andere obstakels die u tijdens uw rit kunt tegenkomen kunnen uw velgen beschadigen. Hier leest u meer over velgbeschermers.
Wat is een velgbeschermer?
Een velgbeschermer is een rand om de velgen heen die ervoor zorgt dat de velg beschermt blijft. Veel bandenfabrikanten hebben enkele banden standaard uitgerust met velgbescherming. Vaak zijn dit de banden met een hoger prijskaartje. Het gaat hier veelal om sportieve banden. Het doel van een velgbeschermer is om te voorkomen dat de velg uitsteekt. De band moet immers de klappen opvangen en niet de velg.
De symbolen van velgbescherming
Op de banden die zijn uitgerust met velgbeschermers kunt u één van de volgende codes terugvinden. Deze betekenen eigenlijk allemaal hetzelfde:
- FS: Felgen Schutz
- MFS: Mit Felgen Schutz of Max Flange Shield
- MVB: Met Velgen Bescherming
- RIB: Beschermrand
- RPB: Rim Protection Bar
De voordelen en nadelen van een velgbeschermer
Hoewel het lijkt alsof velgbescherming altijd een betere optie is, is dat toch niet altijd zo. Velgbescherming op de band zelf heeft namelijk enkele nadelen:
Nadelen:
- Er is geen volledige bescherming van de velgen
- De aanschafprijs van deze banden is duurder
- Op de meeste banden zit geen velgbescherming
- De velg zelf wordt niet beschermd, het vangt enkel de schokken van de weg op
- De band steekt verder uit, waardoor er eerder schade aan de band is
Als uw banden niet beschikken over velgbescherming kunt u ervoor kiezen om losse velgbeschermers te kopen. Deze zijn vaak te koop in een leuk kleurtje, waardoor u uw velgen ook nog een extra stukje uitstraling kunt geven. De voordelen van losse velgbeschermers zijn:
- Bij schade eenvoudig te vervangen
- Voor elke velgmaat is er wel een velgbeschermer beschikbaar
- Elke bandtype heeft ook velgbeschermers
- Het is voordeliger dan banden met ingebouwde velgbeschermers
Waarom zit er niet op elke band velgbescherming?
Dit is misschien een vraag die nu bij u binnen schiet. De markt wordt namelijk niet gedomineerd door banden met velgbescherming. Dit heeft een aantal redenen. Velgbescherming is met name nodig op banden met een laag profiel, omdat de velg eerder bloot komt te staan aan mogelijke beschadigingen. Banden met een dik profiel hebben in principe geen velgbeschermer nodig, omdat de dikte van de band over de velg heen steekt. Daarnaast is het rijcomfort met hogere profielen hoger, omdat onder andere het geluidsniveau lager is. Ondanks dat kiezen steeds meer mensen toch voor banden met lagere profielen, omdat de prestaties op de weg wel beter zijn. Dit zijn voornamelijk sportieve auto’s die dicht op de weg liggen en eerder in aanraking komen met obstakels.