Velgen

De velgen van uw auto zijn een belangrijk onderdeel van de wielen. Er bestaat vaak een spraakverwarring over velgen en wielen. Veel mensen zeggen in plaats van ‘wiel’ het woord ‘velg’. Terwijl in het laatste geval het juist om een beperkt deel van het wiel gaat. De velg is het gedeelte van de wiel waar de band omheen ligt.

Op Autobandeninformatie.nl vindt u alle informatie over de velg van uw auto:

  • Velgen
  • Velgen
  • Velgen
  • Velgen

Montage velgen

In de garage kunt u velgen op de juiste manier laten vastzetten. Het monteren van een velg is een klus waarbij gereedschap wordt gebruikt die niet iedereen standaard in huis heeft. De juiste bouten of moeren gebruiken is dus niet genoeg. Een velg kan al snel scheef gemonteerd worden, daarom is het raadzaam om dit op een bepaalde volgorde te doen. Rechtsboven, linksonder, rechtsonder, linksboven en als laatste het midden is de juiste volgorde. Bij het monteren van een velg is een belangrijk begrip de steek. Dit is de afstand tussen de verschillende boutgaten naar elkaar en naar het middelpunt. De steek verschilt per automerk en type.

Grote en kleine velgen

Als u erover nadenkt om andere velgen te kopen moet u er rekening mee houden dat deze vaak groter zijn dan die u al op uw auto heeft zitten. U kunt rekening houden met een marge, maar dit verschilt per auto. U kunt in ieder geval een inch groter nemen dan dat uw huidige velgen zijn, dit kan bij elke auto. Vanaf twee inch past het bij de meeste type auto’s ook nog wel, maar boven de twee inch wordt het discutabel. Dit komt dan door de wielophanging en randen van de auto. Let er wel op dat u met een grotere velg ook bredere banden krijgt.

Demonteren van velgen bij omwisselen banden

Het is niet verstandig om dezelfde velg te gebruiken als u van zomerbanden naar winterbanden wisselt. Doordat u twee keer per jaar uw velgen moet demonteren, lopen deze toch beschadiging op. Het is daarom verstandig om een aparte velg voor winterbanden en zomerbanden te kopen. Op deze manier kunt u de velg op de band laten zitten. Er hoeft nu in de garage ook niet gebalanceerd worden, wat weer geld bespaard. Het wisselen van banden is nu een stuk minder moeite.