Soorten autobanden

Voor uw auto zijn er verschillende soorten autobanden beschikbaar. Het is erg belangrijk om goed na te denken over uw autobanden. Het is immers het enige contactpunt van de auto met de weg. Het soort autoband dat u kiest moet afhankelijk zijn van het seizoen en klimaat waarin u rijdt. In principe zijn de drie belangrijkste soorten autobanden winterbanden, zomerbanden en all season banden.

  • bandeb kopen, laat uzelf goed inlichten
  • profiel checken op autoband
  • all season band, daar heeft u heel het jaar plezier van
  • winterbanden

Op onze website vindt u meer informatie over deze drie soorten autobanden:

Welk soort autoband is de beste keuze?

Op deze website vindt u meer informatie over drie soorten autobanden. Ondanks deze informatie zult u uiteindelijk een keuze moeten maken die past bij uw rijstijl en rijplan. U moet goed nadenken over de ritten die u van plan bent te gaan maken. Zoals u wellicht begrijpt hebben all season banden, winterbanden en zomerbanden te maken met het seizoen waarin u rijdt. Over het algemeen wordt er gezegd over all season banden dat je per seizoen verschillende concessies moet doen, ze zijn niet gespecialiseerd in één seizoen. Daar tegenover staat weer de kostenbesparing van het halfjaarlijkse wisselen van uw autobanden.

Als u kiest voor specifiek, seizoensgebonden soorten autobanden moet u de keuze maken tussen zomerbanden en winterbanden. Winterbanden hebben veel meer grip op gladde wegen door de samenstelling van het rubber en het profiel. Zomerbanden functioneren beter bij hogere temperaturen. In leefomgevingen met wisselende klimaten is het aan te raden halfjaarlijks uw banden om te wisselen. In Nederland zal het verschil merkbaar kunnen zijn in brandstofbesparing en wegligging, maar is het niet direct noodzakelijk om met winterbanden of zomerbanden te rijden. Het verschil kan gecompenseerd worden door het aanpassen van de rijstijl.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet goed weten welke soorten autobanden ze onder hun auto moeten plaatsen. De vuistregel die aangehouden kan worden is een temperatuur van 7 graden. Onder deze temperatuur functioneert de winterband beter, boven deze temperatuur functioneert de zomerband beter. In Nederland hebben we niet zo heel veel aan deze vuistregel, omdat onze winters en zomers erg wisselend zijn qua temperatuur. Kenners geven aan dat een all season band in Nederland prima is. In sommige andere landen is het echter verplicht om met bijvoorbeeld winterbanden te rijden, denk bijvoorbeeld aan de Alpen. De ANWB geeft aan dat all season banden niet geschikt zijn om in dit soort landschappen te rijden.

Samenstelling autobanden

Veel mensen denken dat alle soorten autobanden bestaan uit enkel rubber. Dit is echter niet het geval. Het rubbermengsel is wel het belangrijkste onderdeel, maar er wordt veel chemisch materiaal toegevoegd zodat er verschillende eigenschappen ontstaan. Er worden twee soorten rubber gebruikt, natuurrubber en synthetisch rubber. Natuurrubber heeft bijvoorbeeld minder warmte ontwikkeling en is elastischer dan synthetisch rubber. Verder zitten er in autobanden weekmakers zoals olien en hars, vulstoffen zoals roet en kalk, chemicaliën zoals zwavel en zinkoxide, verstevigingsmateriaal zoals staaldraad en kunstof en anti degradanten. Op deze manier kunnen autobanden op verschillende manieren worden samengesteld, aangepast aan de verschillende weersomstandigheden waarin we leven.

Andere soorten autobanden

Naast de bekende seizoenbanden zijn er nog andere soorten autobanden. Breedbanden zie je tegenwoordig vaak bij sportauto’s. Naast het feit dat de uitstraling mooi is hebben ze ook een paar voordelen. Door de breedte van de band is het vlak van de band dat de grond raakt groter, waardoor er meer grip is op droge wegen. Breedbanden zijn ook goed in de winter, omdat het grote oppervlak veel afvoer groeven heeft. Breedbanden hebben echter ook nadelen, het benzineverbruik ligt hoger, omdat de rolweerstand hoger is. Deze banden zijn daarnaast ook duurder in aanschaf.

Een ander soort autoband is de XL-band. Dit zijn versterkte banden met een grotere draagcapaciteit. Dit soort autoband met een laadindex van 90 kan per wiel 600 kg dragen. Deze banden zijn herkenbaar aan het XL logo en rijden op een hogere bandenspanning dan normaal.