Naafdoppen

Naafdoppen worden gebruikt om de slotbouten en de gaten in het midden van de velg weg te werken. Vaak worden deze niet bij lichtmetalen velgen erbij geleverd. Vaak zitten ze wel bij fabrieksvelgen van een automerk. De naafdoppen hebben dan het design van het betreffende automerk. Naafdoppen hebben dus geen enkele andere functie dan dat het er goed uit ziet.

  • naafdoppen
  • naafdoppen
  • naafdoppen

Klikmaat naafdoppen

Als u ze gaat kopen moet u erop letten dat deze de juiste klikgrootte heeft die overeenkomt met uw velg. Er bestaan honderden verschillende soorten groottes, dus het is belangrijk om de juiste maat te kopen. Als u al over oude varianten beschikt kunt u die eenvoudig opmeten. Anders moet u het naafgat zelf meten. Als u nieuwe velgen koopt krijgt u hoogstwaarschijnlijk ook informatie mee over deze metingen.

Meten van oude naafdoppen

Als u de beschikking heeft over uw oude naafdoppen, dan kunt u deze opmeten. Dit kan het beste gedaan worden door gebruik te maken van een schuifmaat. Meet het breedste punt van de naafdop op. U heeft nu de buitenmaat opgemeten. De klemmaat meet u op door de naafdop om te draaien en de afstand tussen de pootjes van de naafdop op te meten. Als u geen oude naafdoppen heeft kunt u het naafgat opmeten met een schuifmaat.

Tips over het kopen van naafdoppen

Als u nieuwe velgen koopt kunt u aan de leverancier de maten vragen. Dit bespaart u een hoop tijd en moeite. Als u dit niet heeft gedaan vindt u wellicht de naafgatdiameter in de documentatie die u heeft meegekregen bij het leveren van uw velgen. Dit is echter niet de juiste maat. Let erop dat ze precies passen in het naafgat, anders kunnen deze misschien verloren gaan tijdens het rijden. Het is daarom zeer belangrijk om veel aandacht te besteden aan het opmeten van het naafgat. Een naafdop kan best een millimeter minder groot zijn. Als de naafdop iets te groot is, dan lijkt deze te passen, maar zal de naafdop toch aan de bovenkant gaan uitsteken.

Monteren van naafdoppen

Ze zijn eenvoudig te monteren met een klik-en-klaar systeem. Als de naafdop de juiste maat heeft zal deze direct vastzitten. Controleer of u de goede maat heeft gekocht en ga niet doordrukken zodra deze niet past. Ook een te kleine naafdop is niet verstandig om te laten zitten, deze kunt u snel verliezen. Naafdoppen zijn goed gemonteerd als u alleen de bovenkant nog ziet.